Film in je vak

Op het Johannes Fontanus College in Barneveld ben ik onlangs begonnen met een lestraject van maar liefst twee jaar waarbij ik leerlingen uit MAVO 2 en MAVO 3 filmpjes laat  inzetten binnen hun reguliere vakken. We willen onderzoeken hoe je lesstof kunt concretiseren en verbeelden, kunt vertalen van papier naar bewegend beeld. Denk aan de inzet van film bij Engels, Frans, geschiedenis, scheikunde, economie. De biologiedocent die film gebruikt om fotosynthese uit te leggen. Of het broeikaseffect vervat in een animatie. De essentie blijft dat een leerling met een creatief middel een onbekend onderwerp verkent, spelenderwijs leert, met plezier, en dan ervaart wat het inhoudt en hoe hij of zij zich hiertoe verhoudt.

Het project doe ik in samenwerking met stichting Bekijk ’t. en wordt uitgevoerd binnen de regeling Cultuureducatie voor het VMBO van het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds.